صنایع شیشه و آینه کاری لیا صنعت ایرانیان

شیشه هوشمند خود تمیز شونده چیست و چه کاربردی دارد؟

30 مرداد ، 1402
گروه لیا صنعت ایرانیان

تمیز کردن شیشه‌ها همیشه می‌تواند معضلی باشد که شما را با مشکل روبرو می‌کند.‌ این مشکل در ساختمان‌هایی بیشتر به چشم می‌خورد که نمای آن با شیشه پوشانده شده باشد. به همین دلیل این روزها شیشه‌هایی در بازار موجود است که به شیشه خود تمیز شونده معروف هستند‌. 

اگر نام این شیشه به گوشتان نخورده یا اطلاعات دقیقی درباره آن ندارید، این مقاله را مطالعه کنید تا با بدانید شیشه خود تمیز شونده چیست و چه کاربردی دارد.

شیشه خود تمیز شونده چیست؟ 

شیشه‌ خود تمیز شونده یکی از انواع شیشه هوشمند است که با لایه‌های هیدروفیل و فوتوکاتالیستی پوشانده می‌شود. ویژگی این لایه‌ها آن است که با کمک اشعه UV در نور آفتاب، فعال شده و آلودگی‌های روی سطح پنجره را از بین می‌برند. این شیشه با کمک فرایندی به نام فوتوکاتالیستی عمل می‌کند و در نتیجه اجازه نمی‌دهد تا آلاینده دیگری به آن بچسبد. 

تاریخچه شیشه هوشمند خود تمیز شونده

استفاده از شیشه‌های خود تمیز شونده سابقۀ چندانی ندارد و به‌تازگی به بازار معرفی شده است. از این نوع شیشه هوشمند در صنایع مختلفی مانند خودروسازی و ساختمان‌سازی استفاده می‌شود. در واقع نحوه تولید و نوع پوشش‌ روی شیشه‌های تمیز شونده در هر صنعت، منحصر به همان حوزه است.

با این وجود شیشه هوشمند خود تمیز شونده برای اولین بار در سال ۲۰۰۲  و در حوزه خودروسازی در اختیار متقاضیان قرار گرفت. 

کاربرد شیشه های خود تمیز شونده

قطعا هر کجا شیشه‌ای وجود داشته باشد که لازم است مدام آن را تمیز کنید، شیشه هوشمند خود تمیز شونده نیز مورد نیاز است. ساختمان‌های مسکونی و تجاری یا بناهایی که نمای آن از شیشه است، همه و همه به این فناوری نیاز دارند. در کنار این موارد، این صنعت خودروسازی است که از شیشه خود تمیز شونده استقبال می‌کند.

تصور خودرویی که نیاز نباشد مدام شیشه‌هایش را تمیز کنید، می‌تواند برای هر فردی جالب توجه باشد. در نهایت، تولیدکنندگان پنل‌های خورشیدی از شیشه های نانو خود تمیز شونده برای تولید محصولات بی‌نظیر خود بهره می‌برند. برای آشنایی با کاربردهای شیشه هوشمند می‌توانید به مجله تخصصی ما سر بزنید.

شیشه خود تمیز شونده

تصویری از پنجره‌هایی با شیشه خود تمیز شونده 

انواع شیشه خود تمیز شونده

شیشه های خود تمیز شونده بسته به نوعی که دارند، می‌توانند کاربرد متفاوتی نیز داشته باشند‌. به صورت کلی دو نوع مختلف از این شیشه وجود دارد که یکی آب‌گریز و دیگری آب‌دوست است‌. هر دو نوع به وسیله قطرات آبی که بر روی آنان پاشیده می‌شود، خود را تمیز می‌کنند؛ اما تفاوتشان در این است که آب‌دوست‌ها به کمک تیتانیوم تولید می‌شوند. این ماده باعث می‌شود تا آلاینده‌هایی که به شیشه می‌چسبند به صورت خود‌به‌خود ‌تجزیه شوند. بیایید با هم دو نوع اصلی این فناوری را بررسی کنیم:

شیشه هوشمند هیدروفیل

این شیشه‌ها از فناوری خاصی بهره می‌برند که به اثر نیلوفر آبی معروف است. این نام از روی برگ‌های این گل گرفته شده که خاصیت آبگریزی دارد. برای دستیابی به این فناوری، باید شیشه با اکسید تیتانیوم پوشیده شود. این اکسید در اثر برخورد اشعۀ ماورابنفش خورشید، واکنش‌هایی از خود نشان می‌دهد که در اثر آن الکترون‌های موجود آلاینده‌های آلی را به ذرات ریز تجزیه می‌کنند. در نهایت آب باران این ذرات را شسته و شیشه پاک می‌شود‌.

اساسا عملکرد شیشه هوشمند هیدروفیل مانند تابه‌های نچسب است. این ویژگی باعث می‌شود آب بدون اینکه اثری از خود باقی بگذارد، روی سطح شیشه بلغزد. روکش تیتانیومی شیشه‌های آب‌گریز در مقابل خراش مقاوم است و ترکیبات آلی و غیر الی را تجزیه می‌کند. بنابراین نیازی نیست مدام شسته شوند و با یک بار تمیز شدن، مدت زمان بسیار زیادی تمیز باقی می‌مانند.

شیشه‌های فوتوکاتالیستی

عملکرد این شیشه شباهت زیادی با نوع هیدروفیل دارد؛ اما تفاوتشان در پوشش اضافی شیشه‌های فوتوکاتالیستی و آب‌دوست بودن این‌ها است. این پوشش، دی‌اکسیدتیتانیوم نام دارد که با کمک نور خورشید و در اثر فرآیندی موسوم به فوتوکاتالیستی، آلودگی روی شیشه را تجزیه می‌کند. درنتیجه بارش باران باعث از بین رفتن ذرات شده و به تمیز شدن صددرصدی شیشه کمک می‌کند. اگر هم باران نبارید، خودتان با یک بار آبکشی می‌توانید آن را تمیز کنید.

پوشش دی اکسید تیتانیوم کمک می‌کند آبی که بر روی شیشه پاشیده می‌شود، یکنواخت پخش شده و به سهولت روی شیشه بلغزد. در نتیجه آلودگی را با خود خارج می‌کند و پنجره به سرعت خشک می‌شود. این شیشه‌ها طول عمر بسیار زیادی دارند و از نظر اقتصادی، مقرون‌به‌صرفه هستند.

نحوه عملکرد شیشه خود تمیز شونده

در قسمت‌های بالاتر، طرز کار شیشه خود تمیز شونده را به‌صورت خلاصه بیان کردیم. بهتر است بدانید که این شیشه، فقط یکی از انواع شیشه هوشمند است و طرز کار هر یک، با دیگری تفاوت دارد. اما اگر بخواهیم به صورت کامل توضیح دهیم، مراحل عملکرد شیشه هوشمند خود تمیز شونده به شرح زیر است:

  1. با تابش نور ماورابنفش به پوشش روی این شیشه‌ها، الکترون آزاد می‌شود. الکترون‌ها ذرات ریزی هستند که درون اتم قرار گرفته و بار منفی دارند. 
  2. الکترونی که آزاد شده، با مولکول‌های آبی که در هوا وجود دارد واکنش نشان داده و باعث شکسته‌شدن آن‌ها می‌شود. مولکول‌های آب شکسته‌شده به رادیکال‌های هیدروکسیلی تجزیه می‌شوند که واکنش‌پذیر هستند. همچنین عمر کمی دارند و بار یون هیدروکسید خود را از دست داد‌ه‌اند‌.
  3. رادیکال‌های هیدروکسیل می‌توانند به مولکول‌های آلی سنگین که اغلب حاوی کربن هستند، حمله کنند. اغلب آلاینده‌ها از این نوع تشکیل شده‌اند. با این‌حمله پیوندهای آلاینده شیمیایی شکسته شده و به ذرات کوچک تبدیل می‌شود. این ذرات (مثل دی‌اکسید کربن و آب) بسیار ریز هستند و هیچ ضرری ندارند.
  4. رادیکال‌های هیدروکسیل باعث می‌شوند شیشه آب‌دوست شود. با بارش باران، مولکول‌ها روی سطح شیشه پخش می‌شوند و مثل یک گیره همه آلاینده‌های تجزیه شده را پاک می‌کنند. 

ویژگی های شیشه خود تمیز شونده

این شیشه هوشمند مزایا و ویژگی‌های درخور توجهی دارد و بسیار منحصربه‌فرد است. به عنوان مثال پوششی که بر روی شیشه کشیده شده، دائمی بوده و باعث افزایش طول عمر آن می‌شود. در ضمن همین پوشش کمک می‌کند شیشه شما مدت زمان بیشتری تمیز بماند. به همین دلیل هزینه‌هایتان را برای خرید مواد شوینده و مصرف آب کاهش می‌دهد. از همه مهم‌تر اینکه برای محیط زیست نیز هیچ ضرری ندارد. 

از آنجا که آلودگی کمتری به شیشه هوشمند خود تمیز شونده می‌چسبد، تمیز کردن آن بسیار آسان است. به‌همین‌دلیل بهترین گزینه برای پوشش قسمت‌هایی از بنا هستند که دسترسی دشواری دارند.

استفاده از شیشه خود تمیز شونده؛ راهکاری هوشمند برای عصر مدرن

در این مقاله درباره شیشه هوشمند خود تمیز شونده صحبت کردیم و از طرز کار آن مطلع شدیم. فراموش نکنید که اگرچه داشتن شیشه‌هایی که خودبه‌خود تمیز می‌شوند، بسیار جذاب است؛ اما به جز جذابیت، سختی کار تیم‌های خدماتی و نظافتی را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. برای خرید شیشه هوشمند می‌توانید از تیم تخصصی لیاصنعت کمک بگیرید.

نظر شما درباره این نوع شیشه جدید چیست؟ آیا از آن‌ها استفاده کرده‌اید؟ آیا استفاده از آن را به آشنایان خود پیشنهاد می‌دهید؟ لطفا نظرتان را برایمان بنویسید.

سوالات متداول:

1. شیشه خود تمیز شونده چیست؟

شیشه هوشمند خود تمیز شونده، شیشه‌ای است که با لایه‌هایی شیمیایی به نام هیدروفیل و فوتوکاتالیستی پوشانده می‌شود. این مواد با کمک اشعۀ ماورابنفش خودشید فعال شده و باعث تجزیه آلودگی‌های روی سطح پنجره می‌شود.

2. کاربرد شیشه خود تمیز شونده چیست؟

از این نوع شیشه هوشمند در خودروسازی استفاده می‌شود. همچنین می‌توانید در نقاطی از نمای ساختمان که دور از دسترس هستند و به راحتی تمیز نمی‌شوند نیز از این نوع شیشه استفاده کنید.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
6LfUqiMbAAAAALrl4evPK2OZmc91J9U3OPD7P4TE