شیشه سکوریت چیست و چرا از آن استفاده میشود؟
در پاسخ کوتاه به پرسش شیشه سکوریت چیست؟ باید بگوییم یکی از انواع شیشه است که مزایای بسیار زیادی دارد. اما برای شناختن این شیشه که به شیشه نشکن یا Tempered Glass نیز شناخته میشود، لازم است آن را از همه زوایا بررسی کنیم. پس مقاله زیر را بخوانید تا با این نوع شیشه، ویژگیها، معایب و مزایا و کاربردهای آن آشنا شوید.
شیشه سکوریت چیست؟
شیشه سکوریت (Security) به معنای شیشه ایمن است و اصطلاحا به شیشهای اشاره دارد که بهراحتی نمیشکند و ایمنی بالایی ایجاد میکند. این شیشه که با نامهای دیگری مانند شیشه میرال نیز شناخته میشود، با آنچه که از شیشههای معمولی در ذهن داریم، کاملا متفاوت است.
مهمترین تفاوت شیشه سکوریت و معمولی، نحوه ساخت آنها است. شیشه نشکن برای تولید، وارد کورههای مخصوصی میشود که دمای بسیار بالایی دارد و پس از رسیدن به دمای مدنظر، بلافاصله باید خنک شود. این شیشه، پس از وارد شدن ضربه، تبدیل به پودر و قطعات ریزی میشود که هیچ بخش تیزی ندارد. همچنین تحمل دمای آن بسیار بالاست و میتواند تا 300 درجه سانتیگراد حرارت را نیز تاب بیاورد.
یکی از مهمترین مزیتهای شیشه سکوریت، امنیتی است که نسبت به شیشه معمولی دارد. حتی اگر ضخامت این دو شیشه یکسان باشند، باز هم سکوریتها بیشتر میتوانند در مقابل ضربه مقاومت کنند. درنهایت، شیشههای سکوریت پس از حرارت دیدن دیگر قابلیت برشزدن و تغییر شکل ندارند.
عکسی از مقاومت شیشه سکوریت در برابر ضربه
انواع شیشه سکوریت چیست؟
شیشه سکوریت یا Tempered glass دارای تنوع زیادی است. درواقع، هرنوع شیشهای که مدنظر شماست، میتواند به صورت سکوریت نیز تولید شود. برای مثال، شیشه دوجداره، مات، براق و... میتواند هم معمولی باشد و هم از نوع نشکن. بااینحال، 5 نمونه از رایجترین انواع شیشه سکوریت را نام برده و دربارۀ آنها توضیح خواهیم داد.
شیشه سکوریت اسید شور یا ساتینا
شیشههای اسید شور یکی از انواع شیشههای سکوریت هستند که به واسطه پروسهای که بر روی آنها انجام میشود، به این نام شناخته میشوند. این اصطلاح به شستشوی شیشه سکوریت با اسید اشاره دارد که نحوۀ تولید آن است. این کار برای حذف ذرات سیلیسیم از شیشه و ایجاد طرحهای متنوع روی آن انجام میشود. به این ترتیب میتوان روی شیشه منافذ میکروسکوپی و بسیار کوچکی ایجاد کرد که با بازتاب نور در جهات مختلف، سفید به نظر میرسد.
از ویژگیهای شیشه سکوریت اسیدشور میتوان به باقینماندن اثر انگشت روی شیشهها و سهولت تمیز کردن آن اشاره کرد. این نوع شیشه نسبت به شیشههای مات سطح نرمتری دارد و ضخامت آن اغلب بین ۴ تا ۱۲ سانتیمتر است.
شیشه سکوریت طرح دار یا سندبلاست
واژۀ Sand به معنای شِن است؛ شیشه سکوریت سندبلاست نیز به معنای شیشهای است که با پاشاندن شن روی شیشه در حرارت بالا تولید میشود. این کار باعث مات شدن شیشه میشود که میتوان روی آن طرحهای دلخواهانهای پیاده کرد. این طرح با کمک نرمافزار اجرا میشود و میتواند از شکل یک گل سنتی تا اشکال هندسی و مدرن، تنوع داشته باشد. این طرحها سپس به صورت نگاتیو تولید شده و به توریهای مخصوصی منتقل میشوند. انتقال طرح با لاک مخصوص انجام شده و رنگهایی که ضد اسید هستند، این طرح را تکمیل میکند. طرح مورد نظر در نهایت به بهترین شکل روی شیشه منتقل شده و شیشه سکوریت طرح دار تولید میشود.
تصویری از شیشه سکوریت سندبلاست
شیشه سکوریت رفلکس
رفلکس به معنای بازتاب است. شیشه سکوریت رفلکس نیز نوعی شیشه نشکن است که نور را انعکاس میدهد. دلیل این امر شیارهایی است که اغلب با زاویه ۴۵ درجه روی شیشه ایجاد میشود و میتواند نور را منعکس کند. البته باید بدانید این موج پس از رسیدن به زوایا به محفظۀ درون شیشه که مایع یا گاز مخصوصی است، وارد شده و با تغییر سرعت جهت بازتابش نیز تغییر پیدا خواهد کرد.
شیشه سکوریت رنگی
شیشه سکوریت رنگی یکی دیگر از انواع شیشهها است که برای تنوع و جذابیت بخشیدن به دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع شیشه زمانی رنگی میشود که هنوز خام است و به سکوریت تبدیل نشده است. دقت داشته باشید که پس از قرار دادن در حرارت بالا و تبدیل شدن شیشه خام به سکوریت، دیگر نمیتوان رنگ آن را تغییر داد.
شیشه سکوریت دودی
شیشههای سکوریت دودی اغلب دوجداره هستند و بیشتر مواقع در نمای داخلی ساختمان استفاده میشوند. این شیشهها رنگی متمایل به مشکی دارند؛ اما به صورت کامل به این رنگ تبدیل نشدهاند. از این نوع شیشه بیشتر برای پوشاندن فضای داخل و یا عدم تابش نور زیاد به داخل فضا استفاده میشود.
عکسی از شیشه سکوریت دودی
دیگر مقالات لیا صنعت را در این بخش دنبال نمایید
نحوه ساخت شیشه سکوریت چگونه است؟
اکنون که متوجه شدهاید شیشه سکوریت چیست، وقت آن است تا با نحوه ساخت این شیشهها نیز به صورت دقیق آشنا شوید. مراحل و نحوه ساخت شیشه سکوریت عبارتند از:
- برش شیشه: در مرحله اول شیشه خام باید به ابعاد مورد نیاز بریده شود تا بتوان آن را سکوریت کرد. دقت داشته باشید که برش شیشه سکوریت در ابعاد و شکل نهایی آن باید ابتدای کار انجام شود؛ زیرا پس از سکوریت شدن دیگر این امکان وجود ندارد.
- رفع مشکلات اولیه شیشه: شیشهها پس از برش ممکن است ترک برداشته باشند یا حبابهایی در آنها ایجاد شده باشد. این موارد میتواند منجر به آسیبپذیر بودن شیشه سکوریت شود. در این مرحله شیشههایی که نقص داشته باشند، از خط تولید خارج میشوند.
- پرداخت شیشه: همانگونه که پیش از این نیز ذکر کردیم، باید همه مشکلات شیشه قبل از سکوریت شدن مرتفع شود. به همین دلیل گوشههای شیشه صیقل داده میشود تا تیزیها و زبریها از بین برود. حتی محل قرارگیری دستگیره و یراقالات نیز مشخص شده و پرداخت میشود.
- شستن شیشه: زمانی که شیشه صیقل داده شد، بُرادهها و ذرات کوچک ایجاد شده روی آن شسته میشود تا شیشه برای سکوریت شدن آماده شود.
- حرارت دادن شیشه: شیشه مورد نظر در کورهای با دمایی حدود ۷۰۰ درجه پخته میشود. بسته به کاربرد و نیاز مشتری گاه شیشه به صورت متناوب و گاه به صورت متداوم در این کوره قرار میگیرد.
- مرحله کولینگ: همانطور که پیش از این نیز ذکر کردیم، شیشه باید بلافاصله خنک شود تا سکوریت شود. شیشههایی که تا مرز۷۰۰ درجه سانتیگراد گرم شدهاند، از جهات مختلف در معرض فشار بالا قرار میگیرند تا کولینگ به بهترین شکل انجام شود. زمانی که لایههای بیرونی زودتر از مرکز خنک میشود، ذرات و لایهها بیشتر به هم میچسبند و در نتیجه شیشه معمولی به سکوریت تبدیل میشود.
ویژگی های شیشه سکوریت چیست؟
اطلاع داشتن از ویژگیهای شیشه سکوریت کمک میکند تا انتخاب درستی داشته باشید و بتوانید از آن در مکانهای مناسبی استفاده کنید. در ادامه، دربارۀ این ویژگیها بیشتر صحبت خواهیم کرد.
- مقاومت در برابر ضربه: این شیشه در برابر ضربات بسیار مقاوم است.
- شکستن در ابعاد بسیار ریز: این شیشهها پس از خورد شدن لبههای تیز ندارند و خطرناک نیستند؛ بلکه به ابعادی کوچک خرد میشوند که هیچ آسیبی به افراد نمیزند.
- تحمل بالای دما: این شیشهها در برابر دمای بالا یا پایین مقاومت بسیار زیادی دارند. در نتیجه اگر دما به یکباره کم یا زیاد شود، جای نگرانی نیست. به همین دلیل از شیشههای سکوریت برای بالای اجاق گاز استفاده میکنند.
- مقاومت در برابر فشار: میتوان وزنی نزدیک به ۴۰ کیلوگرم را بر روی این شیشه قرار داد و مطمئن بود که هیچ آسیبی نمیبیند.
- عدم وجود موج: یکی از ملاکهایی که باعث میشود شیشههای سکوریت مهر استاندارد دریافت کنند، این است که از نظر موج بررسی میشوند.شما میتوانید مطمئن باشید که این شیشهها هیچگونه تابی ندارند.
- ثبات رنگ و شکل: از ویژگیهای مهم شیشه های نشکن این است که به دلیل نحوه ساخت، هیچگونه تغییری در رنگ و شکل آنان در طول زمان رخ نمیدهد و عمر مفید بالایی دارند.
- ابعاد دقیق: به دلیل عدم امکان تغییر سایز شیشه سکوریت پس از تبدیل، ابعاد آن در ابتدای کار دقیق اندازه گرفته شده و دقیقا در همان سایز مورد نیاز مشتریان تولید میشود.
تصویری از ضخامت شیشه سکوریت
مزایا و معایب شیشه سکوریت چیست؟
همیشه پیش از انتخاب هر محصولی، باید از مزایا و معایب آن مطلع شد. دانستن این نکات کمک میکند تا انتخاب راحتتری داشته باشید و بهتر خرید کنید. مزایا و معایب شیشه نشکن نیز به شرح زیر است.
مزایای شیشه سکوریت
مهمترین مزیت شیشه سکوریت، مقاومت آن است. این شیشهها حتی با ضخامت یکسانی که با شیشه معمولی دارند، باز هم در برابر ضربه مقاومتر هستند. این مقاومت از نظر مکانیکی ۵ برابر محاسبه شده است. از طرف دیگر شکستن شیشه هم دردسر کمتری برای جمع کردن دارد و هم آسیب کمتری میزند. استقامت شیشه میرال در برابر سرما و گرما از دیگر مزایای آن است که ایمنی را افزایش میدهد.
معایب شیشه سکوریت
بهتر است برای تصمیمگیری بهتر، با محدودیت های شیشه سکوریت آشنا شوید. اولین و تنها عیب شیشه سکوریت این است که پس از سکوریت شدن نمیتوانید هیچ تغییری در شکل و اندازه آن ایجاد کنید. هر تغییری باعث تخریب شیشه میشود؛ حتی باید محل یراقآلات را نیز تعیین کرد. همین امر باعث میشود که یک شیشه سکوریت برای مکانهای مختلف قابل استفاده نباشد.
کاربردهای شیشه سکوریت چیست؟
به نظر شما مهمترین کاربرد شیشه سکوریت چیست و از آن در کدام مکانها میتوان استفاده کرد؟ به دلیل مزایای بسیار شیشه میرال، میتوان از آن در مکانهای زیر استفاده کرد:
- ساختمانهایی که به درب شیشهای نیاز دارند؛
- استخرهای شیشهای؛
- پارتیشنبندی مکانهای تجاری و اداری؛
- کف شیشهای داخل بنا؛
- نردههای طبقات ساختمانهای تجاری؛
- جانپناهها؛
- ساختمانها با نمای شیشهای؛
- بالکن شیشهای؛
- دربهای اتوماتیک؛
- قسمت عقبی خودرو؛
- شیشه راه پله؛
- شیشه راه فرار؛
- شیشه کابین دوش حمام؛
- حمام شیشهای؛
- استیجهای شیشهای.
نکات مهم پیش از خرید شیشه سکوریت
هنگام خرید این شیشهها حتما به علامت استاندارد آن توجه کنید. دقت کنید که شیشه هیچگونه تاب و موجی نداشته باشد. نبود این دو، نشان میدهد که شیشه سکوریت است. حتما به لبهها دقت کنید که جایی برای یراق در نظر گرفته شده باشد؛ در غیر اینصورت دیگر قابلیت استفاده ندارد و یا مجبور خواهید شد بدون یراق از آن استفاده کنید.
به رنگ، ضخامت و ابعاد شیشه سکوریت توجه کنید تا متناسب با نیاز شما باشد. از خرید شیشههایی که برش خوردهاند، خودداری کنید زیرا ممکن است با ابعاد مدنظر شما تفاوت داشته باشند.
بهترین مرجع خرید شیشه سکوریت
در این مطلب دربارۀ شیشه سکوریت صحبت کردیم. انواع آن را معرفی کرده و با مزایا و معایب شیشه میرال آشنا شدیم. همچنین یاد گرفتیم که در چه مکانهایی میتوان از آن استفاده کرد و پیش از خرید، باید به چه مواردی توجه کرد. بااینحال در نظر داشته باشید که بهترین راه برای اطمینان داشتن از کیفیت شیشه تولیدی، خرید آن از تولیدکنندگان اصلی و مراجع فروش استاندارد است. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و یا مشاوره در خرید و نصب شیشه سکوریت، با کارشناسان لیا صنعت ایرانیان در تماس باشید.
شما قصد استفاده از شیشه سکوریت در چه مکانی را دارید؟
سوالات متداول:
1. شیشه سکوریت چیست؟
شیشه سکوریت که به نامهای دیگری مانند شیشه میرال یا نشکن نیز شناخته میشود، نوعی شیشه است که در دمای بسیار بالا تولید شده و هنگام شکسته شدن، آسیبزننده نخواهد بود. به همین دلیل به شیشه ایمن معروف است.
2. معایب شیشه سکوریت چیست؟
تنها محدودیت شیشه سکوریت، عدم امکان برشزدن، سوراخکاری و ایجاد هرنوع تغییری در شکل و ساختار آن پس از تولید است.