صنایع شیشه و آینه کاری لیا صنعت ایرانیان

آشنایی با شیشه هوشمند، کاربردها و ویژگی های آن

05 دی ، 1400
گروه لیا صنعت ایرانیان

از دیرباز شیشه جزء لاینفک ساختمان ها بوده که با پیشرفت تکنولوژی و وارد شدن به عصر هوش مصنوعی و سازه های هوشمند، شیشه هوشمند وارد عرصه شده است. در لیا صنعت با شیشه هوشمند، کاربردها و ویژگی های آن آشنا خواهیم شد.

شیشه هوشمند، کاربردها و ویژگی های آن

تصور یک بنا یا ساختمان بدون شیشه و پنجره ممکن نیست. شیشه نه تنها به عنوان زیبایی و نما در بناها کاربرد دارد بلکه یکی از عناصر محافظت از ساختمان است. شرکت های تولید شیشه همیشه به دنبال ساخت شیشه هایی با کمترین هدر رفت انرژی بودند. 

بحث انرژی روز به روز به یک مبحث جدی در همه ی دنیا تبدیل می شود چرا که در آینده با کمبود انرژی رو به رو خواهیم بود. در سال های گذشته، از درزگیر یا چسب شیشه برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی استفاده می کردند. بعدها شیشه های یو پی وی سی و دو جداره پرچمدار شیشه هایی بودند که مصرف انرژی را کنترل می کرد اما فقط از هدر رفت گرما به بیرون جلوگیری می کردند اما در تابستان جلوی ورود گرما به ساختمان را نمی گرفتند. بنابراین تکنولوژی وارد عمل شده و چاره ای برای این مشکل نیز اندیشیده است. 

ما امروزه در عصر هوش مصنوعی زندگی می کنیم و به ناچار همه چیز حتی شیشه ها نیز محکوم به هوشمند شدن هستند. شیشه های هوشمند به یکی از جذاب ترین عناصر معماری مدرن تبدیل شده است. شیشه هایی که بیشتر مشکلات شیشه های قدیمی را برطرف کرده است. در ادامه به معرفی بیشتر کاربردها و ویژگی های شیشه های هوشمند میپردازیم

شیشه هوشمند، مزایا و کاربردهای آنشیشه هوشمند، مزایا و کاربردهای آن

شیشه هوشمند چیست؟

شیشه هوشمند یا اسمارت گلس اصطلاحی که این روزها در دنیای معماری مدرن بسیار مورد توجه واقع شده است. شیشه هایی که می توانند بر اساس میزان نور شفافیت خود را تغییر دهند. به این صورت که جریان الکتریسیته خصوصیات فیزیکی شیشه را تغییر می دهد.

به بیان دیگر، در فصل تابستان که شدت نور خورشید زیاد است، جریان برق باعث مات شدن شیشه ها می شود و این باعث صرفه جویی در انرژی سرمایشی شده و محیط خانه و کار گرم نمی شود. برعکس، در فصل زمستان که شدت نور کمتر است، شیشه ها به شفاف ترین حالت خود تغییر پیدا کرده تا بیشترین میزان گرمای خورشید را به درون خانه جذب کند.

دیگر مقالات ما را در این بخش دنبال نمایید

شیشه لمینت چیست؟

تفاوت شیشه سکوریت با شیشه معمولی؟

کاربردهای شیشه هوشمند

در ادامه بهتر است کمی به نحوه کارکرد شیشه هوشمند بپردازیم اینکه چطور جریان برق می تواند خصوصیات فیزیکی شیشه را تغییر دهد. جنس شیشه هوشمند از یک نوع پلاستیک است که از چند لایه تشکیل شده است. در بین لایه ها از اکسید تنگستن یا اکسید کبالت استفاده می شود. فضای بین لایه ها را با یون لیتیوم پر می کنند و این مرحله ای است که شیشه به شیشه ای با قابلیت سوئیچ کردن تبدیل می شود. 

در حالت عادی، یون های لیتیوم در یک سمت از لایه ها قرار دارند. با اعمال جریان برق، یون ها شروع به حرکت کرده و به طرف دیگر شیشه منتقل می شوند و این حالت با مات شدن یا شفاف شدن شیشه برای ما ظاهر می شود.در حالت مات، ولتاژ بیشتری اعمال می شود تا یون های بیشتری به سوی دیگر شیشه حرکت کنند. 

کاربردهای شیشه هوشمند یا اسمارت گلسکاربردهای شیشه هوشمند یا اسمارت گلس

انواع شیشه هوشمند یا اسمارت گلس

رقابت شرکت های تولید کننده شیشه های هوشمند در تولید شیشه های هوشمند منجر به تولید طیف گسترده ای از اسمارت گلس ها شده است که هر کدام در تکنولوژی و مواد به کار گرفته شده متفاوت اند. تعدادی از انواع شیشه های هوشمند را در اینجا ذکر خواهیم کرد.

1. شیشه الکتروکرومیک

از متداول ترین شیشه های هوشمند هستند که طرفداران بسیاری نیز دارد. حالت اولیه این شیشه ها مات و کدر است و اگر جریان برق اعمال شود، شیشه شفاف خواهد شد.

2. شیشه هوشمند PDLC

PDLC مخفف Polymer-Dispersed Liquid-Crystal devices است. در شیشه های PDLC به جای یون لیتیوم از کریستال مایع استفاده شده است تا شیشه ها دوام بیشتری در مقابل تغییرات داشته باشند. بنابراین در جاهایی که دفعات تغییر شیشه از مات به شفاف و برعکس بیشتر اتفاق می افتد، بیشتر کاربرد دارد. کریستال مایع باعث افزایش کیفیت و طول عمر شیشه ها می شود. 

3. شیشه هوشمند نانو کریستال

در این گونه از شیشه های هوشمند به جای یون لیتیوم از اکسید ایریدیوم استفاده می شود. اکسید ایندیوم باعث می شود شیشه هوشمند علاوه بر نور، در برابر گرما، اشعه مادون قرمز، نیز مقاوم باشد. از شیشه هوشمند نانو کریستال در مناطق گرم استفاده می شود تا از ورود گرما جلوگیری کند.

انواع اسمارت گلس و کاربردهای آنانواع اسمارت گلس و کاربردهای آن

ویژگی های شیشه هوشمند

از جمله ویژگی ها و مزیت های شیشه هوشمند می توان به هریک از موارد زیر اشاره کنیم:

  1. جلوگیری از ورود اشعه ماوراء بنفش خورشید
  2. عایق صدا و حرارت
  3. قابلیت تنظیم میزان شفافیت بر اساس شرایط نوری
  4. ایمنی در مقابل ضربه و فشار
  5. امکان استفاده به عنوان پارتیشن، پنل تبلیغاتی، صفحه نمایش و ...
  6. هزینه مناسب  

کاربرد شیشه های هوشمند

کاربرد شیشه های هوشمند محدود به نمای خارجی و پنجره نیست بلکه در نمای داخلی نیز بسیار کاربرد دارد: 

1. نمای خارجی ساختمان

اولین کاربرد آن به عنوان پنجره و نمای خارجی بنا می باشد که می توان با استفاده از شیشه های هوشمند ورود نور به داخل ساختمان را کنترل کرد. شیشه های هوشمند نیاز به پرده در ساختمان ها را برطرف کرده است.

2. پارتیشن های شیشه ای

استفاده از عناصر دیگر برای پارتیشن باعث می شود نور به خوبی به داخل اتاق نفوذ نکند اما با استفاده از شیشه های هوشمند به عنوان پارتیشن هم نور محیط تامین می شود و هم می توان فضای خصوصی را با آن ها ایجاد کرد. تنها با تنظیمات آن، نیاز به کرکره در پارتیشن ها بر طرف می شود.

از پارتیشن های هوشمند می توان در محیط های کاری و هتل ها، بیمارستان ها استفاده کرد. اتاق ها و حمام های هتل می تواند مجهز به شیشه های هوشمند باشد. در هتل ها بیشتر از شیشه های هوشمند نانو کریستال استفاده می شود.

امروزه خودرو های جدید از شیشه های هوشمند برای شیشه های خودرو استفاده می کنند تا در هنگام نور شدید شیشه به حالت تیره تغییر پیدا کرده در نتیجه چشم راننده در اثر نور خورشید اذیت نمی شود.

ویژگی ها و کاربردهای شیشه هوشمندویژگی ها و کاربردهای شیشه هوشمند

3. صنایع هواپیمایی

اغلب شیشه های هواپیما و به خصوص شیشه کابین خلبان از نوع شیشه های هوشمند می باشد. تا ورود نور و گرما به داخل هواپیما کنترل شود. 

4. تبلیغات

از شیشه های هوشمند می توان به عنوان پنل تبلیغاتی نیز استفاده کرد چرا که قابلیت صفحه نمایش و پخش تصاویر و ویدیو را دارند. در این مقاله، شیشه هوشمند، کاربردها و ویژگی های آن را با هم بررسی کردیم. از آن جایی که تکنولوژی هیچ گاه آرام نمی گیرد و همیشه رو به جلو حرکت می کند، امروزه شاهد شیشه هایی هستیم که خود توانایی کنترل دما و نور را دارند. علاوه بر آن، امکانات بسیار دیگری نیز دارند که زندگی را بسیار راحت تر کرده اند. شیشه هوشمند، کاربردها و ویژگی های آن به اینجا ختم نمی شود. سال های بعد شاهد شیشه های بسیار پیشرفته تر خواهیم بود.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
6LfUqiMbAAAAALrl4evPK2OZmc91J9U3OPD7P4TE