صنایع شیشه و آینه کاری لیا صنعت ایرانیان

شیشه لمینت چیست و چه کاربردی دارد؟

27 دی ، 1402
گروه لیا صنعت ایرانیان

شیشه‌ها انواع بسیار مختلفی دارند و هرکدام برای مصرف خاصی تولید شده‌اند؛ اما آیا می‌دانید شیشه لمینت چیست؟ این نوع شیشه یکی از انواع مقاوم و ایمن محسوب می‌شود که به‌وسیله دما و فشار مقاوم‌سازی شده است. این محصول هم در ساختمان‌ها و هم به‌عنوان شیشه جلو اتومبیل کاربرد دارد. با این حال، باید برای آشنا شدن با مزایا، معایب، نحوه تولید و نکاتی که هنگام خرید آن باید رعایت کنید، همراهمان باشید.

شیشه لمینت چیست؟

آیا می‌دانید شیشه لمینت شده چیست؟ شیشه‌هایی که در ساختمان‌ها، چه تجاری و چه مسکونی، مورد استفاده قرار می‌گیرند، بسیار متنوع هستند و هر کدام بنا بر ویژگی‌هایی که دارند، انتخاب می‌شوند. در این میان شیشه‌های لمینت یکی از انواع مقاوم و ایمن در میان سایر انواع شیشه است که به دلیل نحوه تولیدش به «شیشه چندلایه» نیز شناخته می‌شود.

شیشه‌های لمینت ترکیبی از چند لایه شیشه معمولی هستند که با یک لایه طلق موسوم به PVB یا پلی وینیل بوتیرات به یکدیگر چسبیده‌اند. تفاوت انواع شیشه لمینت هم در تعداد لایه‌ها و هم در ضخامت لایه‌های طلق میانی است که می‌تواند کاربری این شیشه را نیز تغییر دهد. 

در ساختار این لایه‌ها می‌توان به جای شیشه معمولی، از سکوریت استفاده کرد که به آن شیشه لمینت سکوریت گفته می‌شود. همین تنوع در شیشه لمینت دامنه کاربرد آن را از شیشۀ جلو اتومبیل تا ساختمان‌های شیشه‌ای گسترش داده است. به هر صورت، آنچه این شیشه را از سایر نمونه‌های موجود متمایز می‌کند، مزایا و نحوه تولید آن است که اگر تا انتهای مقاله با ما باشید به خوبی با آن آشنا خواهید شد.

شیشه لمینت چیست

تصویری از شیشه لمینت

تاریخچه شیشه لمینت چیست؟

تا قبل از سال 1903 هیچ اثری از شیشه لمینت نبود. تا اینکه در این سال یک شیمیدان فرانسوی که در حال کار در آزمایشگاه خود بود، از فلاسک شیشه‌ای شکسته خود برای ساخت این شیشه الهام گرفت. فلاسک او از جنس شیشه بوده و با یک لایه نیترات سلولز پوشانده شده بود. نکته جالب این است که وقتی فلاسک او شکست، به جای خردشدن شیشه، قطعات به این لایه پلاستیکی چسبید. 

اختراع این شیمیدان فرانسوی برای اولین بار برای تولید ماسک گازی استفاده شد که در جنگ جهانی اول به کار می‌رفت. با این حال این داستان به همینجا ختم نشد و در سال‌های بعد، کمپانی فورد که یکی از شرکت‌های معروف در تولید و طراحی اتومبیل است، پای این شیشه را به صنعت خودروسازی باز کرد. 

نحوه ساخت شیشه لمینت چگونه است؟

همان‌طور که گفتیم، شیشه های لمینت، ار ترکیب دو یا چند لایه شیشه سکوریت یا معمولی ساخته می‌شود. هر دو لایه شیشه به صورت مستقیم به یکدیگر متصل نشده‌اند و در میان آن‌ها یک ورق طلق به نام PVB قرار دارد که آن‌ها را تبدیل به شیشه لمینت دوجداره می‌کند. هر چه تعداد این لایه‌ها بیشتر باشد، مقاومت شیشه لمینت نیز افزایش پیدا می‌کند. علت وجود طلق این است که اگر شیشه‌ها بنا به هر دلیلی شکستند، دچار ریزش نشده و قطعات کوچکتر، به این لایه طلق ‌بچسبند.

اگر شیشه لمینت با شیشه‌های دیگری غیر از سکوریت تولید شود، محصول به شیشه ضدگلوله تبدیل می‌شود. البته تفاوت شیشه ضد گلوله با شیشه لمینت جزئی‌تر از این موارد است. حال سوال اینجاست که این شیشه‌ها چگونه تولید می‌شوند؟ آنچه می‌خوانید مراحل ساخت شیشه لمینت است:

  1. مرحله اول: برش شیشه؛ بسته به اینکه شیشه نهایی مورد نظر چندلایه خواهد بود، شیشه در ابعاد متناسب با سفارش مشتری برش زده می‌شود.
  2. مرحله دوم: برای اینکه شیشۀ نهایی عاری از هرگونه گردوغبار باشد، با کمک آب مقطر شستشو داده می‌شود. استفاده از آب مقطر برای آن است که لکه املاح بر روی شیشه‌ها باقی نماند.
  3. مرحله سوم: اکنون لایه‌ها آماده هستند تا با طلق ترکیب شوند. روی جداره اول یک لایه طلق قرار داده می‌شود و سپس شیشه‌ها و طلق‌های بعدی بسته به تعداد لایه‌های سفارشی، روی آن قرار می‌گیرند. این لایه‌ها را دستگاهی به نام جک پنوماتیکی روی یکدیگر سوار می‌کند.
  4. مرحله چهارم: شیشه‌ها پرس شده و تحت دمایی بالا بین 120 تا 150 درجه حرارت می‌بینند تا به خوبی مقاوم‌سازی شوند.
  5. مرحله آخر: برای اینکه دیگر هوایی در میان لایه‌ها باقی نماند، لایه‌های شیشه‌ای به صورت عمودی در دستگاه اتوکلاو قرار می‌گیرند. در این مرحله دما تا 150 درجه افزایش پیدا می‌کند. این افزایش دما باعث می‌شود تا طلق‌های میانی شبیه به خمیر شود. در نهایت نیز شیشه خنک شده و لمینت آماده است.

انواع شیشه لمینت چیست؟

شیشه‌های لمینت بر اساس تعداد لایه‌ها، نوع شیشۀ استفاده‌شده، جنس طلق و میزان شفافیت شیشه به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. این شیشه‌ها را بر اساس شفافیت به موارد زیر تقسیم می‌شود:

  • شیشه سوپر کلیر (شفاف‌ترین نوع شیشه لمینت)
  • شیشه وین وایت
  • شیشه فلوت (بیشتر به رنگ سبز)

با وجود این، انواع دیگری از شیشه لمینت نیز وجود دارد که هر کدام کاربردهای خاصی دارند. این تنوع را می‌توان به شرح زیر نام برد که عبارتند از:

  • شیشه ضدگلوله
  • شیشه لمینت فوتولمینت
  • شیشه لمینت طرح دار
  • شیشه‌های وایت میلک
  • شیشه لمینت رنگی

کاربردهای شیشه لمینت چیست؟

شیشه لمینت مقاومت بسیار بالایی دارد که کاربرد شیشه لمینت را توجیه می‌کند‌ درواقع، به همین دلیل در مکان‌های بسیاری می‌توان از آن استفاده کرد. هر کجا نیاز به محافظت از جان یا مال انسان باشد، می‌توان از شیشه‌های لمینت استفاده کرد. این مکان‌ها دامنه کاربری بسیاری دارند که از آن جمله، می‌توان به:

  • شیشه جلوی اتومبیل
  • بانک
  • فرودگاه
  • ساختمان‌های تجاری پر رفت‌وآمد
  • بیمارستان 
  • فروشگاه‌هایی مانند طلافروشی‌ها با اهمیت امنیت بالا
  • مکان‌های امنیتی
  • درب ورودی
  • کف‌های شیشه‌ای

اشاره کرد.

کاربردهای شیشه لمینت چیست

استفاده از شیشه لمینت در قسمت جلوی اتومبیل 

مزایای شیشه لمینت چیست؟

شیشه‌های لمینت به دلیل نحوه تولیدی که دارند، از جمله شیشه‌هایی هستند که می‌توانند ایمنی را تامین کنند و همین امر آن‌ها را در مقابل سایر شیشه‌ها بسیار متمایز کرده است. این مقاومت و تامین ایمنی 10 برابر بیش از سایر شیشه‌های مقاومی مانند شیشه سکوریت است که می‌توان آن را مهم‌ترین تفاوت شیشه لمینت و سکوریت دانست. از طرف دیگر می‌توان در تولید آن‌ها تنوع را لحاظ کرد و آن‌ها را طرح‌دار، دکوراتیو یا حتی رنگی به مشتریان ارائه داد.

این شیشه‌ها برخلاف شیشه‌های ساده، در برابر حرارت مقاومت بسیار بالایی دارند و در مقابل ضربه نیز به سادگی شکسته نمی‌شوند. حتی اگر ضربه به‌حدی شدید باشد که شیشه بشکند، باز هم می‌توان گفت که هیچ آسیبی به انسان نمی‌‎رسد. شیشه‌ها به طلق درونی خود چسبیده و به اطراف آسیب نمی‌زنند. این شیشه‌ها دربرابر آلودگی صوتی نیز مانند عایق عمل می‌کنند و از طرف دیگر، مانع از انتشار گازهای گلخانه‌ای می‌شوند. از همه این موارد مهم‌تر این است که شیشه های لمینت عمر مفید بسیار بالایی دارند.

معایب شیشه لمینت چیست؟

مقاومت این شیشه می‌تواند همه معایب آن را جبران کند؛ با این حال اگر آن را با سایر شیشه‌ها مقایسه کنید، بدون عیب هم نیستند. بیایید با هم معایب هرچند اندک این شیشه را نیز بررسی کنیم:

  • لمینت‌ها بسیار گران‌تر از شیشه‌های دیگر مانند سکوریت هستند.
  • تعویض آن‌ها ساده نیست و باید توسط کارشناس انجام شود.
  • نسبت به سایر شیشه‌ها وزن بسیار بیشتری دارند.
  • تمیزکردن و نگهداری از آن‌ها کار ساده‌ای نیست.

نحوه نصب شیشه لمینت

شیشه‌های لمینت را می‌توان در زمره شیشه‌های پیش تولید نام برد که باید ابتدا در کارخانه ساخته شده و سپس نصب شوند. نکته مهم در نصب شیشه لمینت آن است که نباید هیچگونه فشاری به آن وارد شود و باید به‌شدت مراقب بود تا هیچ ترکی روی آن ایجاد نشود.

چنانچه هر سهل‌انگاری در این زمینه رخ دهد، ترک عرضی روی شیشه ایجاد شده و در نتیجه، خاصیت خود را از دست می‌دهد. نصب شیشه های لمینت نیاز به ابزارهای مخصوص دارد و باید توسط متخصص این امر انجام شود.

عوامل موثر بر قیمت شیشه لمینت

حتما شما هم ترغیب شده‌اید تا این شیشه‌ها را خریداری کنید و تنها مشکلی که دارید، هزینه‌ای است که باید بپردازید. به صورت کلی نمی‌توان هزینه دقیقی را برای این شیشه تعیین کرد زیرا عوامل مختلفی وجود دارد که بر هزینه شیشه لمینت تاثیر خواهد گذاشت. این عوامل عبارتند از:

  • شیشه پایه در تولید سکوریت بوده یا معمولی؟
  • شیشه مورد نظر شما چند لایه است؟
  • هر جداره شیشه چقدر ضخامت دارد؟
  • ضخامت هر لایه طلق چقدر است؟
  • آیا شیشه رنگی است یا ساده؟

به‌جز این موارد، هزینه حمل‌ونقل و نصب شیشه لمینت را هم باید در نظر بگیرید. قیمت نهایی، با توجه به این موارد تعیین خواهد شد.

نکات مهم هنگام خرید شیشه لمینت چیست؟

برای اینکه بتوانید خرید درستی داشته باشید و شیشه‌ای که تحویل می‌گیرید، کیفیت بالایی داشته باشد، مهم است برخی نکات را در نظر داشته باشید تا بتوانید با بررسی آن‌ها، محصولی با کیفیت را خریداری کنید. این نکات که در هنگام خرید شیشه لمینت باید در نظر بگیرید عبارت هستند از:

  • بررسی کنید که ضخامت و جنس طلق میانی چقدر است. این ضخامت هم در مقاومت شیشه موثر است و هم می‌تواند در رنگ شیشه تاثیرگذار باشد. 
  • میزان مات یا شفاف بودن شیشه را بررسی کنید تا متناسب با نیاز شما تهیه شده باشد.
  • دقت کنید آیا شیشه موج‌دار است یا خیر. موج‌داربودن شیشه، نشان‌دهندۀ عدم تناسب لایه‌ها با یکدیگر است.

خرید شیشه لمینت؛ بهترین انتخاب برای حفظ ایمنی

نوع شیشه بسته به مکانی که قرار است نصب شود، متفاوت است. با این حال، در اغلب مکان‌ها بهتر است شیشه‌ای با مقاومت بالا را انتخاب کنید تا بتواند ایمنی افراد را تامین کند. حال که می‌دانید شیشه لمینت چیست، بهترین گزینه پیش رویتان، خرید شیشه لمینت یا شیشه‌های چندلایه است. البته می‌توانید با خرید شیشه سکوریت نیز سطح دیگری از امنیت را تجربه کنید.

اگر تجربۀ استفاده از این دو نوع شیشه را دارید، لطفا برایمان بنویسید که کدام‌یک بهتر بوده‌اند. تجربیات شما می‌تواند به دیگر کاربران کمک کند تا انتخاب بهتری داشته باشند.

سوالات متداول:

1. شیشه لمینت شده چیست؟

این نوع شیشه، از ترکیب چند لایه شیشه معمولی یا سکوریت با لایه‌هایی از طلق به وجود می‌آید که در دما و حرارت بالا، به یکدیگر می‌چسبند.

2. معایب شیشه لمینت چیست؟

شیشه لمینت نسبت به سایر انواع شیشه مقاوم‌تر است و امنیت بیشتری دارد؛ اما همین موضوع باعث شده تا وزن بیشتر و قیمت بالاتری داشته باشد. همچنین تعویض و نصب آن کار ساده‌ای نیست و باید توسط کارشناس و متخصص انجام شود.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
6LfUqiMbAAAAALrl4evPK2OZmc91J9U3OPD7P4TE